Merja Rantanen ja Simone Niggli sprintin odotettuja mestareita

04 Aug 2024 - WMOC info

EnsimmÀinen finaalipÀivÀ suunnistuksen veteraanien MM-kisoissa tarjosi odotettuja mestaruuksia ja sykÀhdyttÀviÀ hetkiÀ. Turun keskustan tuntumaan YliopistonmÀeltÀ Tuomiokirkolle laaditut radat saivat kiitosta ja antoivat haastetta kaikenikÀisille suunnistajille.

SveitsilÀinen Simone Niggli suunnisti odotetusti mestaruuteen yli 45-vuotiaiden naisten sarjassa. Historian eniten maailmanmestaruuksia pÀÀsarjasta kerÀnneellÀ NigglillÀ oli veteraanien mm-kilpailuistakin mestaruuksia jo ennestÀÀn viisi. Kovan vastuksen Nigglille antoi Sanna Paukkunen, joka hÀvisi Nigglille lopulta vain 10 sekuntia.

Miesten yli 50-vuotiaiden sarjan voitti Manu Mutka niukalla vain 9 sekunnin erolla ennen tsekkilÀistÀ Radim Ondracekia. Samassa sarjassa Simone Nigglin puoliso Matthias Niggli sijoittui kolmanneksi. Naisten yli 50-vuotiaiden sarjan voitti 52 sekunnin erolla suomalainen Yvonne Gunell, joka kotimaisissa kilpailuissa haastaa usein nuorempiaan naisten pÀÀsarjassa.

Naisten yli 40-vuotiaiden sarjan voitti ylivoimaisesti Merja Rantanen melkein puolentoista minuutin erolla seuraavaan. ”Kaikki oli tĂ€nÀÀn kohdallaan; kartta, rata, maasto ja yleisö. Todella hienoa aloittaa MM-urakka mestaruudella,” riemuitsi Rantanen heti maaliin tultuaan. Erityisesti Rantanen hehkutti sopivasti suunnistushaastetta tarjonnutta rataa.

Kilpailunjohtaja Pasi Rantala hymyilee tyytyvĂ€isenĂ€ kuullessaan Rantasen ylistĂ€vĂ€t kommentit. ”Ratamestarina finaalissa meillĂ€ on erittĂ€in kokenut Juho Rajaniemi. EtukĂ€teen jo tiesimme, ettĂ€ hĂ€n pystyy suunnittelemaan juuri oikeanlaiset haasteet kaikille ikĂ€ryhmille.”

”Kun aamulla katsoin kilpailukeskusta niin ajattelin, ettĂ€ vaikeaa tĂ€stĂ€ on parantaa. Kaikki tosiaan on kohdallaan.” toteaa Rantala ylpeĂ€nĂ€.

Yli 85-vuotiaiden miesten sarjassa nÀhtiin vauhtia, kun norjalainen Gunnar ØsterbÞ ja tanskalainen Jack Skrydstrup jakoivat mestaruuden 1,2 kilometrin pituisella radalla ajassa 10:28. Kilpailun vanhin, 97-vuotias Sole Nieminen suunnisti maailmanmestaruuteen ainoana kilpailijana yli 95-vuotiaiden sarjassa. Ikinuorelta NiemiseltÀ irtosi hurja loppukiri yleisön antaessa pÀivÀn raikuvimmat kannustukset.